A kert a kudarc és küzdés metaforája.
Kudarc, mert majd’ mindenünk kipusztul. Tavasszal ültetünk, nyáron elpusztul, ősszel a halott növényeket tessékeljük ki a kertből. Küzdelem, mert ha valami megmarad és termést hoz, akkor hetekig tart míg kiszabadítjuk magunkat a halmok alól.
Most éppen az almán van a sor. Mit lehet kezdeni kétfányi érett almával?
Almapüré, lefagyasztva, a tavalyi sláger, nem megy, mert a gyufásdoboz méretű mélyhűtőnk tele van bodzaszörp-sűrítménnyel. A második ötlet: frissen préselt almalé. Ez menni fog. Milyen nehéz lehet megcsinálni? Semmilyen. Gyerekjáték.
Első lépésként Pepe leszedi az almát. (Mondtam, hogy gyerekjáték.)
Az almát átbiztatjuk a gyümölcscentrifugánkon.
Ezen a ponton néhány dologról el kellett gondolkoznom:
1. Ha 20 db nagy almából kb. 2 deci almalé lesz, hol nő az a rengeteg almafa, aminek a terméséből a bolti almalé készül? És a maradvány anyagokkal mit csinálnak? Bioerőmű? Ha nem almából készül az almalé, akkor mit iszunk?
2. Hogy lehetne elérni, hogy szép világos maradjon a lé? Vagy az definíció szerint megbarnul a fémkés miatt? Megoldásként a citromlé jut eszembe, de erről a tegnapi alma lemaradt, mert Pepe épp repülőgépmodelljével játszott, ami folyton kirepült az utcára, így nemcsak almát préseltem, hanem repülőszárnyat is mentettem.
3. Amikor a gyümölcscentrifugát vettük, igény volt, hogy a betöltőnyílása széles legyen, hogy ne kelljen a gyümölcsöt minire aprítani. Nem kaptunk ilyet. Talán azért, hogy a gyerekeim ne tudjanak lenyúlni rajta és így esélyük legyen, hogy a 10 éves születésnapjukat 10 ujjal ünnepeljék?
A két kispohárnyi gusztustalan barna levet én ihatatlannak minősítettem. Bár a szülő szerepe a példamutatás, így ennek a véleményemnek nem adtam hangot, hanem fahéjjal és szerecsendióval ízesítve megittam.
(Itt dramaturgiailag egy képnek kellene jönnie. De nincs szívem beilleszteni, annyira durván nézett ki a lé.)
Ezek után váratlan fordulatnak kell minősítenem azt a tényt, hogy a gyerekek boldogan megitták. Nyilván ez egyszeri alkalom volt. Mondjuk a gyömölcs/lé arányt látva ez talán nem is olyan nagy baj. Nem lesz gond az almánkat néhány liternyi ivólévé varázsolni.
PS: Testközelből tapasztalva a frissen préselt almalevet, el sem tudom képzelni, hogy mit is tölthetnek a dobozos almalevekbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése