2008. május 21., szerda

Hogy NE próbáljunk puskázni írásbeli vizsgán

Tudom, hogy a „ki-vagyok-én-hogy-tanácsot-merek-adni” jelenség ez esetben többszörösen is érvényes rám, de azért megosztom a tapasztalataimat. (Igen, volt, hogy puskáztam vizsgán. Mondjuk nem sokszor. Mondjuk egyszer nagyon. És azt a mai napig nem tudom megbocsátani egy bizonyos szociológiai tanáromnak, hogy hiába szereztük meg a teszt megoldókulcsát, ő a kérdéseket és válaszokat újrakeverte! Nem volt fair!) (Államvizsga tanácsaim itt vannak, egyébként.)

1. Megértem, hogy annak ellenére, hogy névsor szerint próbállak leültetni titeket, te mégis a barátnőd mellé szeretnél ülni. Szerintem, sikerülne is, hiszen nem ismerem az évfolyamot személyesen, ha nem úgy integetnél és mutogatnál társadnak, hogy a Ferihegy felé tartó utasszállítógép pilótái elbizonytalanodjanak egy pillanatra, hova is kell leszállniuk.

2. Ha véletlenül a barátod mellé kerülsz, és közösen oldjátok meg a tesztfeladatokat, akkor, amikor egy problémát elmagyarázok a 38-as kérdésnél, ne kérdezd meg az illetőt hangosan, hogy: „Ezt a kérdést mi tudtuk, igaz?”

3. Ha úgy gondolod, hogy puskázni fogsz, és ezért fizikailag is készítesz egy puskát, ami jó ötlet, akkor az legyen kicsi. Tudom, hogy a „kicsi” relatív, de segítsek: 70 oldal A4-es lap NEM számít „kicsi” puskának. Nem hiszem, hogy meg fogod találni, amit keresel, anélkül, hogy feltűnő lenne. Ha kérem, hogy rakd el, akkor ne nézz rám bután, hanem tedd be a táskádba. Köszönöm.

4. Ha puskát készítesz, ami megfelelően kisméretű ahhoz, hogy lábadra tekerd, és a zokniddal eltakard, akkor próbáld meg a lehető legkisebb feltűnéssel használni a segédeszközt. Nem, nem fogom elhinni, hogy a szőrszálaiddal játszadozol. És furcsa lesz, hogy mindig akkor írsz, amikor ÉPPEN visszafordulok feléd.

5. Próbálj legalább úgy tenni, mintha dolgoznál. Elég feltűnő, ha kétségbeesetten nézel 25 percet magad elé, egészen addig, míg az előtted ülő nem tartja megfelelő szögben a papírlapját, amikor is csillogó szemmel kezdesz körmölni.

6. Ha NEM puskázol, és így is majdnem minden kérdésre tudsz válaszolni (Őszintén gratulálok! Nyilván akár másfél óráig is eltarthatott, amíg a 12-szer 20 oldalnyi power point prezentációból felkészültél…), akkor felesleges magadhoz hívni, és megkérdezni, hogy arra a kérdésre, amit a 80 közül véletlenül nem tudsz, mi a válasz. Valószínű, hogy nem fogom megmondani.

Különben élmény volt! Köszönöm mindenkinek a részvételt!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

szerintem más egyetem, de ott nem volt igaz, hogy ne legyen a4-es: egyszerűen nem hitték, hogy az puska lenne
mondjuk ez viszonylag régen volt