2009. november 4., szerda

H1N1 2.0

Ma délutánt megint a h1n1-üggyel töltöttem.

Csak egy gyors kérdésem van: Mindenki tartja magát a korábbi véleményéhez?

Vagy változtatunk??? És mégis???

40 megjegyzés:

Tinca írta...

Én tegnap és ma foglalkoztam ezzel intenzíven. Még aludni se nagyon tudtam. Jött a levél a sulitól, hogy járuljunk hozzá...
Elbizonytalanodtam, de aztán marad az eredeti véleményem: NEM.
http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/11/kis-kitero-h1n1-elleni-oltasra.html
Olvastad?
Édesapád véleménye nem változott?

noi írta...

mi oltunk.

Nyafkamacska írta...

Én eddig megkérdeztem a háziorvost, az üzemorvost és a fogorvosomat. És mindegyiknek az asszisztensét. Mindegyik beolttatja/beolttatta magát és javasolja az oltást. Vannak kétségeik a várható járvány nagyságát illetően, de mindegyik szerint megbízható az oltás és nem kell komolyabb mellékhatástól tartani.
Be fogom olttatni magam. Amint elmúlik a náthám. :-)

Pelikán írta...

Nem írtam a múltkor véleményt, de a hipochondriát hozzád hasonlóan magas fokon űző paramesterként mondom, nem adatnám be. zimonyi.hu nagyon jó blog amúgy is, és pont erről írt tegnap Livi...

Magdalena írta...

Őszi szünet előtt féléjszakás internet böngészés után beírtuk, hogy nem kérjük a gyerekeknek. Most meg kavarok, hogy mégis kérjük.:) Most sem vagyunk okosabbak és még mindig nem tudom leválasztani a cirkuszról a politikai felhangot, de nem akarjuk megvárni, hogy amikor ideér a járvány és meghal egy-két gyerek és hirtelen mindenki pánikba esik, akkor kelljen tülekednünk az oltásért.

Gabóca írta...

mi nem oltunk.
Gyerekeket egyáltalán nem.
Talán csak saját magamat, a hagyományos oltóanyaggal.

Unknown írta...

Mi nem oltunk, és védőnő sem javasolja...szüleim sem..

Névtelen írta...

jelenleg 2 gyartonak (glaxo, novartis) van who jovahgyott h1n1 vakcinaja, tehat a legfrissebb verzio, oltani de nem a magyar anyaggal....

A

Névtelen írta...

az elozo megjegyzest kerdesnek szantam, bocs

A

Nora írta...

Megkérdeztem kedvenc gyerekorvosomat, nem mondott határozott nemet, de mivel a gyerekek be vannak oltva agyhártyagyulladás ellen, ezért a legsúlyosabb szövődmény ellen védettek. Én megkaptam, ezzel is védem őket. Szóval gyereket nem oltunk.

óvónéni írta...

Én továbbra sem gondolom, hogy beoltatom magam. Bár tegnap már erős volt a kísértés, de mégse. Nem a pletykáknak fogok hinni, hanem egy általam tisztelt egészségügyisnek. (Az viszont elképzelhető, hogy megkérdezem újra, nem változott-e a véleménye.)

lopede írta...

Szia!

Én is elbizonytalanodtam. Megkérdeztem a gyerekorvost: szerinte a felnőttek oltsák magukat (ő is), a kisebbiket (2 hó) semmiképpen, a nagyobbik (mindjárt 3) pedig határeset, talán inkább még nem...de ő a nagyobb gyerekeknek is ajánlja az oltást...felhívtuk a házi orvost, ő meg nem adott egyértelmű választ és mivel mondta, hogy rengetegen vannak mert a média miatt tömeghisztéria van a váróban, ezért ezt inkább nem-nek vettem, szóval tanácstalanság a köbön, még futom a köröket...
Ezt az oltani csak ne a magyarral dolgot én is hallottam, de olyat honnan lehet szerezni?
Apukád véleménye engem is érdekelne...
szia

Unknown írta...

Nálunk az irodában kb. 250 emberből 38-an kértek. Én sem oltatom be magam.
Gyereket sem, de ha lenne gyerekem már meggondolnám, hogy magamat beoltassam-e.

Névtelen írta...

Én eddig biztos voltam benne, hogy nem oltatunk (a gyerekek 2 ill. 4 évesek, a nagyobb ovis, a kicsi itthon van), de most inkább az igen felé hajlok.
Itt még nem volt kérdőív és vakcina sincs, szóval van még egy pár nap gondolkodási idő...
Pulcsi

Névtelen írta...

egyértelmű nem, gyereket meg főleg nem! (valahol olvastam, hogy külföldön 6 éves kor alatt NEM lehet beadatni - pedig az a gyengébb változata az oltóanyagnak
Ildikó

szuperapu írta...

Mindenki önállóan és saját belátása szerint dönthet, de érdekes, hogy:
1. Sokan pártszimpátia szerint döntenek
2. Mekkora nagy zűrzavar van e témában a fejekben (és ide tartozik sajnos a háziorvosok nagy része is)

Sziltó írta...

Ezt ma kaptam:

Van gyógyszerész ismerősöd?
Meg tudnád kérdezni, hogy ők is kaptak-e körlevelet, hogy a német H1N1 oltást (Cevalplan? Zewalplan?) nem ajánlhatják/rendelhetik (ami a magyarral ellentétben nem tartalmaz higanyt) és hogy a magyar kormányzatot is azzal oltották be a magyar cucc helyett?

Azért lenne fontos, mert a magyarban 50mg higany van, ami elég nagy dózis és a 76-os sertésinfluenza oltásnál már egyszer beszívták az emberek...komoly agyi károsodást szenvedtek. A higanyból elméletileg kilónként 1 mg juthat a szervezetbe, ahonnan nagyon lassan ürül ki, és nagyon rossz hatással van az agyra, egyerekkorban autizmust, idősebbeknél meg alzheimer kórt okozhat.

A németek 2félét gyártottak, az egyik 5mg higanyt tartalmaz, a másik semennyit. Az ottani kormányzatot természetesen a 0mg-ossal oltották be...ebből is lett botrány.

A magyar cuccon (Flucid?) semmi nincs az összetevőkről, de még a számítógépes nyilvántartásban sincs róla adat. Ezért kéne a terméklapja, hátha valaki meg tudja mondani, hogy ez tényleg így van vagy csak valami felfújt dolog az egész..

Itt van tomcat cikke erről (tudom, elég radikális de legalább nem hallgat el semmit):
http://www.bombagyar.hu/index.php?post=2538

..

Sziltó írta...

Mi biztosan nem oltatunk. Soha nem szoktunk és ez most se változik. :)

szuperapu írta...

Sziltó, nemár...!
Higany? 50mg? Basszus..., ezt egy általános iskolát végzett ember sem szophatja be, már bocsánat.

(Igazából egy thiomersal nevű szerves higanyvegyület ami kiürül a szervezetből - ellentétben a fém higannyal - és ami szinte az összes forgalmazott vakcinában tartósítószerként funkcionál.)

Sziltó írta...

A thiomersalt 1999 óta az EUban és 2001 óta az USAban tilos vakcinagyártáshoz használni. BE VAN TILTVA. Ezért kellene a terméklapja..

a mesélő írta...

Én magamat nem a baba miatt, APA magát be akarja oltatni.
A gyerekek: A nagy most esett át egy veszettség elleni vakcinázáson, így őt nem lehet egyenlőre, a középső immun állapota nagyon gatya, épp bronchowaxom kúrán van, így szerintem neki sem javasolnák, a kicsi meg 3 éves és folyton taknyos akkor meg hogyan??? Amúgy ha majd lehet, akkor a hagyományos oltóanyagot javasolja nekik a gyermekorvos, nem a h1n1 ellenit ....

szuperapu írta...

Sziltó!
Természetesen ez sem igaz. De mindegy, akinek Tomcat az etalon azzal nem tudok vitázni.

A többieknek:
A thiomersal nincs betiltva, bár vannak törekvések az EU-ban a kiváltására (főleg piaci okok miatt), de pl. a szövettenyészeti vakcina nem hoz megfelelő immunválasz mert értelemszerűen a vakcina nem tartalmaz endotoxint. Az e miatt hozzáadott olaj adjuvánsok hatása viszont élettanilag tényleg nem túl sok jóval kecsegtet.

(Nem kötelező az oltás. Nem is akarok rábeszélni senkit - lehet hogy én sem adatom be, de ne terjesszünk már hülyeségeket!)

Sziltó írta...

@szuperapu: a hozzászólásom elején ott van, h ezt kaptam ma és tele van kérdőjelekkel.. és nem, nem tomcat az etalon, ma léptem először erre az oldalra,eddig nem is tudtam a létezéséről.

Unknown írta...

Kövezzetek meg, de mi oltatunk.

Névtelen írta...

Egy négygyerekes olvasód vagyok.
Határozottan ellent mondtam az oltásra.
Gyerekeim apja azzal jött haza egyik este, hogy oltunk.
Nem aludtam éjjel, többek között nálad is jártam, a netet bújtam, gondolkodtam.
A gyermekorvosunk egy konferencia után beoltatta magát és az unokáit, a helyettesítő orvosunk is végig oltotta a családját.
A férjem nagyon durvát mondott, nem is tudom szavakba önteni, mert az az igazság, hogy a neten megtalátam az ő véleményét egy az egyben egy fórumon:

"Én kikértem a gyerekorvos véleményét erről, gondolom ahogy más is.
Szerinte a halál egy végleges állapot amin ugye nem változtathatunk és ha bekövetkezne egy rossz döntés miatt, akkor egy életen át magamat okolhatnám. Arról nem is beszélve, hogy egy család sem engedheti meg magának, akár egy felnőtt vagy gyermek veszteségét, hisz minden ember élet pótolhatatlan veszteség.
Amikor a mellékhatást kezdtem mondani neki, azzal jött, hogy mérlegelni kell a végleges és a változtatható között."

Hétfőn megy a négy gyerek oltásra.

Bernadette írta...

Én biztos, hogy nem. Vitába szállnék azzal, hogy mi a végleges.Bocs, de egy súlyos fogyatékosság legalább annyira végleges, mint egy halál. Ha azt mondják, tuti baj lesz, ha nem adatom be, de van 1000 és egy mellékhatás, nyilván beadatom. Könyörgöm, ez nem ebola, hanem egy influenza. Vírus lévén feltehetőleg mutálódni is fog a kis dög. Addig, amíg a tesztek és a várható mellékhatások mindössze néhány hétre és hónapra nyúlnak vissza, nem fogok kísérletezni a gyerekeimen. Inkább felturbózom az immunrendszerüket egyéb módon.
Egyébként a gyerekorvosunk, akiben maximálisan megbízom, azt mondta, az egyik gyerekét, aki aszthmás oltatja, mert nála súlyosabbak lehetnek a szövődmények. De sajnos minden irányból a média kelti a hisztit, akár pro-, vagy kontra.

Pillanyu írta...

Két gyermekes édesanya vagyok. A háziorvosunk nem javasolja a H1N1 elleni védőoltást, csak erős cukorbetegség esetén. Én a kötelezőket is félve adattam be, mert az ismerettségi körünkben van egy gyermek, aki a kötelező védőoltástól lebénult (hibás volt a vakcina). Így, mi nem oltatunk. Remélem jól döntöttünk...

arabeszk írta...

Nem. Háziorvos sem javasolta. Nem általában, hanem nekem nem, mivel alapjáraton teljesen egészséges vagyok.
Akik eddig meghaltak, mind krónikus betegek voltak, beleértve a 15 éves gyereket. Ráadásul köztük többen nem bizonyíthatóan a H1N1-be haltak bele, csak megtalálták a vírust a szervezetükben.

gneke írta...

Továbbra is kitartunk a nem válasz mellett. Tegnap hozta haza iskoláslány a papírt, érdekes, nem választási lehetőség hogy igen vagy nem, hanem ha igen, akkor írd alá. Így a biztonság kedvéért beírtam az üzenőbe, hogy NEM kérjük az oltást. Előtte megkérdeztem gyógyszerészemet (férj), munkahelyen (gyógyszergyár) sem oltatja szinte senki magát, az osztályukon kb. 30 dolgozóból senki, zöme gyógyszerész, kisebb hányaduk vegyész.
A másik: mivel gygyáriak vagyunk...Akkor gyárt a cég le és annyit egy adott gyógyszerből, ha van rá megrendelés. Azért van itt Mo-on 6millió vakcina, mert ennyit rendeltek meg. Ezt el kell lőni. Sajnos erről van szó, de ezt mások is tudják.
Egyébként sem vagyok oltáspárti, mostani véleményét nem ismerem a gyermekorvosunknak, de szeptemberben még ő is nemet mondott. Igaz, ő is oltásellenes.
Gyógyszerek törzskönyvi dossziéjának összeállításával is foglalkoztam évekig, kísérletezgetni saját bőrön nem fogunk. Pláne nem a gyerekekén.

Daniella írta...

Ki az a tomcat?
Még mindig körbe járok, újabb és újabb orvosakat kérdezünk meg... én leblokkoltam...

Annás írta...

Sziasztok! Én is rágódom a témán napok óta. Van egy 5 és fél és egy 7 és fél évesem, és én sem szeretnék nekik ártani (sehogyan sem).
Megkérdeztem egy gyógyszeriparban bennfentes ismerőst, szerinte a magyar oltóanyag megbízhatatlan. Egy gyógyszerész ismerős órákat mesélt arról, milyen trehány módon kezelik az oltóanyagot (nincs lejárati dátum, engedélyszám rajta, nincs hozzá útmutató, fecskendő...). Szerinte ez az oltóanyag vacak, a másikat kell esetleg megvárni. De ez a vírus sem különbözik nagyban a többi influenzától, ez nem szezonális, ennyi a különbség. Anyukámék háziorvosa sem javasolja gyerekeknek ezt a vakcinát, csak a másikat.
Egy órája az iskolai és óvodai kitöltendő, aláírandó papírra azt írtam, hogy ezt az oltást nem kérjük.
...talán majd a másikat és azt is a gyerekorvosnál...

martine írta...

Hozzánk megjött az infektológushaver véleménye kb két hete, ő nem akart lebeszélni, de szerinte felesleges, magát, családját nem oltatja, de gyereke még nincs, ami sztem azt jelenti, hogy nem tudja megmondani hitelesen, hogy mit tenne, ha lenne gyereke, mert nincs. Nálam legalábbis az elképzelt helyett a valós gyerekek megjelenése az életünkben nagy változásokat hozott sok dologban.

Most ott tartok, hogy futunk egy új kört minden eddig megkérdezettnél, mert nem tudom :((( Utálok ennyire tanácstalan lenni :( Féltem magunkat az oltástól és a nem oltástól is, látom a pánikkeltő médiát, de hiába tudom, hogy jórészt mesterségesen gerjesztik a hangulatot, összeszorul a torkom (gyomrom? szemem? öklöm? vagy mim?) ha arra gondolok, hogy én itten hozzá nem értőként megtagadtam tőlük vagy beadattam nekik... vagy melyiket csináltam????? amitől bajuk lehet :(((

noi írta...

szuperapu, köszönöm. az én legnagyobbamat a négy közül már több napja beoltották (ő aszthmás), ahogy számos ismerősömet is, senkinek nem lett semmi baja. (az én apám is orvos, és szakértőket is megkérdezett, én is több orvost, még nekem senki sem mondta azt, hogy ne, de ez igazából mindegy. az összes orvos barátom oltatja a gyerekeit, akár utálják a kormányt, akár nem :)). tomcat és zimonyi klán mellé, de sokkal inkább helyettük ajánlom a múlt heti magyar narancsban a témába vágó interjút (az legalább szakemberrel készült), vagy a heti válaszban is volt egy normális cikk talán az előző héten... persze, hogy óriási üzlet van benne, mint ahogy más gyógyszerekben is, és az is szomorú, ami itt az omninvest körül zajlott titkolózásban, de ez alapján nem lehet dönteni. (külföldön a roche is hatalmasat szakít/ott már a tamifluval, persze, hogy ebben is nagy szerepe van a médiának) ami magyarországon folyik, nagyrészt a virtuális térben ez ügyben, az szerintem röhejes lenne, ha nem volna siralmas. nem oltatok agyba-főbe, orvosságot is csak akkor adok, ha nagyon muszáj, de aki azt mondja, hogy a gyerekoltások fölöslegesek és károsak (ezt lehet, hogy az itt ajánlott blogon olvastam), azért gondolkodjon el azon, hogy hány gyerek halt meg a ma már szinte nem létező betegségekben mondjuk 100 éve. az influenza tényleg nem halálos, csak ritkán - például a spanyolnátha idején-, ezért viszonylag alacsony a kockázata, akárhogyan is döntünk, de szerintem azért nem kéne démonizálni ezt az oltást. bocsánat, nem akartam senkit megbántani. még annyit, hogy a gyerekekre és fiatalokra sokkal veszélyesebb, mint az idősebbekre, tehát csak a felnőtteket beoltatni nem tűnik túl logikusnak.

aliz2 írta...

én épp most hallom a tévében (m1 Szempont) közvéleménykutatásuk eredményét: 25% akarja beoltatni magát és 75% nem...
(remélem , nem cseréltem föl:)
mert ugyanakkor azt is hallom, hogy újabban hiánycikk lett az oltóanyag a patikákban... de lehet , hogy azóta már nem...
tényleg, minden változik...
(én nem...:)(most, itt duplán értendő:)

Zsizsa írta...

Nem oltatunk. A nagymamám egész életében nem volt olyan beteg, mint az influenzaoltás után (soha többé nem is kért senki a családból). És mivel rajta kívül még három ilyen esetről tudok az ismeretségi köreimben, ezért az influenza elleni oltás nagyon elvágta magát a szemünkben. A H1N1 nem kivétel, főleg, hogy még kevésbé veszélyes is, mint a normál influenza.

szuperapu írta...

(Utolsó jelentkezésem a témában, ígérem.)
A hiányolt adatok, és összetevők a forgalomban lévő vakcinákról:
http://www.ogyi.hu/osszehasonlitas/

Névtelen írta...

40 évesen egyszer voltam influenzás. Nem oltatok, a gyerekeket sem.

ladyhawk írta...

oltatunk..
nagyon ellene voltam, de számomra hiteles emberek javasolják!
soha nem voltam influenzás, soha nem kaptam ilyen jellegű védőoltást

Füles írta...

itt most éppen kifújt a járvány, tán végleg, tán átmenetileg, pedig épp most fordult hűvösre. kb két hónap alatt az iskolás-óvodás gyerekeink negyede betegedett le bizonyítottan, további negyede gyaníthatóan az H1N1-tól (egy idő után már nem tesztelték le, hogy tényleg az-e, annyi volt a beteg). nagyon furcsa mintázatban terjedt, főként a kisiskolások között barátokra, kistesókra kevésbé, szülőkre alig. országosan több százezer beteg, 184 halott, többnyire krónikus betegek. mostmár nincs pánik és hisztérikus szülők, akik akármit csinál az iskola, megkérdőjelezik a döntést, viszont oltásról szó sem esett soha szerencsére. perpill úgy tűnik, mindenki elkapta már, aki fogékony rá, mert eltűnt, mintha elfújták volna. én nem oltatnám magam Magyarországon sem, soha nem voltam még influenzás. gyereket sem oltatnék, ha lenne.

iditta írta...

én 13 hetes terhesen 2 napja oltattam be magam, férjem úgyszintén, de a 16 hónapos lányunk nem kapja meg. viszont emiatt nem is nagyon viszem közösségbe (játszóház, babakoncert, babaúszás), ami meg egy őrület, mert imádja a társaságot.