2007. augusztus 13., hétfő

Teher alatt nő a pálma!?

Pepe (5) élete első judo-táborába készül. A felszerelését átnézve tapasztaltuk, hogy a judo-ruháját bizony kinőtte, ami azért is meglepő fizikai tény, mert Pepe hónapok óta egy centit sem nőtt, vagyis a ruha valószínűsíthetően a mosásban/szárításban ment össze. Mivel sóher vagyok nem akarom, hogy a gyerekem azt higgye, hogy mindig mindent megkaphat, nem veszünk neki új ruhát, abba viszont beleegyezek, hogy új övet kapjon, mert a 180 centis Adidas övet nem lehet a derekán megfelelően megkötni. (??? Állítja Pepe, az óvónőkkel együtt, akik a gyerekeket az edzésre öltöztetik.) Szerencsére 890 forintért a Decathlonban lehet 250 centis övet kapni, igaz, hogy nincs beszegve a vége, de majd Kati (öreganyánk, mondja Bakka) beszegi, amikor a csíkokat is rávarrja. (Legalábbis én így tervezem…)

Egyébként világméretű csalásra derítettünk fényt, ugyanis a fent említett Adidas övről kiderült, hogy nem is 180 centis, csak 163, miután Pepe keresztbe rakta az ágyunkon, amit közel sem ért át. Ezeknek a multinacionális cégeknek semmi sem drága! (Hazudtak – kommentálja az esetet Pepe.)

Tehát az az övet a családi archívumba kívánom elhelyezni, hogy amikor a Telesport munkatársai jönnek interjúra Pepe cselgáncsvilágbajnoki-döntője (Igen átolvasom a szövegeimet, csak a helyesírásról nincs fogalmam. Sosem volt. Sorry.) előtt meg tudjam mutatni a kamerának. Csak azon izgulok, hogy az interjú ne essen egybe a CNN adásával, ahol mint az egyik legfiatalabb fizikai Nobel-díjas édesanyja nyilatkozom.

Bár ha jobban utána gondolok, nyilvánvalónak látszik a dolog, hogy a két populációnak szignifikánsan eltérő az életkora. Nézzük csak!

Az utóbbi három év Nobel-díjasai fizikában és az életkoruk:

2006: John C Mather (60 éves), George C Smoot (61 éves)
2005: Roy J Glauber (80 éves), John L Hall (72 éves), Theodor W Hansch (64 éves)
2004: David J Gross (64 éves), H David Politzer (56 éves), Frank Wilczek (53 éves)

Átlagéletkor: 63 és háromnegyed év.

Judo világbajnokok 2005-ben:

Craig Fred (23 éves), Joao Derly (nincs adat), Braun Ákos (27 éves), Guillaume Elmont (24 éves), Hiroshi Izumi (23 éves), Keiji Suzuki (25 éves), Alexander Mikhalin (nincs adat), Dennis van der Geest (30 éves).

Átlagéletkor: 25 és egyharmad év.

(Kicsit megdöbbentett, hogy ilyen sokan vannak, de persze a súlycsoportokról elfelejtkeztem, csak úgy, mint a megosztott Nobel-díjakról…)

Tudom, hogy a mintavételt lehetett volna tudományosabban is csinálni, de azt hiszem így is világos, hova akarok kilyukadni. Pepe 24 évesen megszerzi az aranyérmet a cselgáncs-világbajnokságon, majd dolgozni kezd a fizikai Nobel-díjért. Arra vigyáznia kell majd, hogy azok a teljesítményfokozók, amelyeket a világbajnoki cím eléréséért alkalmaz (???), ne befolyásolják a szellemi képességeit, amire nyilván szüksége lesz a Nobel-díj megszerzésnél. Ennek elérésére adjunk Pepének 15-20 évet, (itt kicsit bizonytalan vagyok, mert Einstein 42 éves volt, amikor megkapta a fizikai Nobel-díjat, de a legfiatalabb Nobel-díjas, szintén fizikában, 25 éves volt, amikor Stockholmba mehetett a díjért). 40-45 évnél viszont sokkal öregebb nem lehet Pepe, amikor a díjat (és a pénzt) átveszi, mert akkor nem lesz ideje a többi álmom megvalósítására, azaz, hogy mesterszakács és nemzetközi szállodalánc-tulajdonos legyen…


Persze nincs a gyereken semmi teher, hogy teljesítsen, az sem baj, ha inkább világhírű agysebész akar lenni... Csak azt nem értem, hogy hónapok óta miért nem nő egy centit sem. Nem azt mondják, hogy teher alatt nő a pálma???

1 megjegyzés:

arabeszk írta...

Most kicsit összezavarodtam. Évek óta abban a tudatban élek, hogy bár Pepét a történelem érdekli, mégis mesterszakács lesz, az éttermének valahol a MuPa környéként keressük a telket.