2008. január 14., hétfő

A világirodalom legszexisebb főhőse: Pierre de Siorac!

Miért kire gondoltatok?

Nem tudom, hogy van-e elő ember Magyarországon, aki olvasta Robert Merle Francia História c. regényfolyamának mind a 13 kötetét, de elhatároztam, hogy én teljesítem a kihívást. A 13 kötet kb. négy különböző kiadásban van meg nekem, és hosszú évek megfeszített munkájával az 5. kötetig jutottam el.

Robert Merle 1977-ben kezdte el írni a regényt, amelyben Pierre de Siorac egyes szám első személyben meséli kalandjait. Az utolsó kötet 2003-ban jelent meg, egy évvel Merle halála előtt, és nyilvánvaló, hogy ő sem tervezte ilyen hosszúra a kalandot, mert már a 6. kötetet utolsónak említi az előszóban.

Pierre de Siorac ellenállhatatlan, annak ellenére, hogy rengeteget fecseg és sokat dicséri magát, azaz hiányzik belőle az optimistán magabiztos férfiak lazasága, akiknek semmiféle önértékelési problémájuk sincsen, ezért eszükbe sem jut magukról bármi jót (vagy rosszat, ha már itt tartunk) mondani. (Mint például a férjem. Jó mondjuk ő mérnök és a Dűne a kedvenc könyve, és az a szó, hogy önértékelés nem hagyta el a száját az utóbbi 13 évben, de azt is megkockáztatom, hogy az agyában sem fordult meg a kifejezés, de mondjuk az is igaz, hogy egy olyan kevéssé bőbeszédű palival,mint A. nem lehetne ennyi oldalt megtölteni…)

Az első négy kötet:

Francia História (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1982, ford: Görög Lívia): Pierre gyerekkora Périgordban. (Fordítva áll a vessző!)

Csikóéveink (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1984, ford: Görög Lívia): Pierre és testvére Sámson egyetemi tanulmányai Montpellier-ben. Pierre orvosnak, Sámson gyógyszerésznek tanul. Eddig ez a kötet tetszett a legjobban, mert Merle nagyszerűen ábrázolja a középkori egyetemek világát.

Jó városunk Párizs (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1987, ford: Görög Lívia; keménykötés): Pierre Párizsban kavar. Itt éri Szent Bertalan éjszakája, 1572. augusztus 24-én. Mint mondjak, durva volt!

Íme, a király (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1990, ford: Görög Lívia): Pierre III. Henrik orvosa lesz, és titkos követe. Angliába is átugrik Erzsébethez.

Szenvedélyes szeretet (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1991, ford: Görög Lívia; második kiadás, fehér keményfedeles):

Ebben a részben:

  • hal meg III. Henrik;
  • van egy igazi csata, aminek a helyszínét elfelejtettem;
  • Navarrai Henrikből IV. Henrik lesz;
  • Párizs lakói nem engedik be az új királyt városukba, ezért folyik Párizs kiéheztetése. A tojás és a liszt ára az egekbe szökik, az emberek kutyákat (és kisgyerekeket) esznek. Szerencsére Pierre előrelátó, így nem kell félnie, hogy kifogy élelmiszer-készleteiből.
  • meghal Larissa, Pierre feleségének az ikertestvére, ami aztán a kötet legnagyobb és megoldhatatlan talányához vezet.
  • Pierre szerint nem mondja IV. Henrik, hogy Párizs megér egy misét, de azért áttér a katolikus hitre, hogy végre övé legyen a város.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv,

Én most olvasom! Már a 9-ik kötetnél tartok:)

Névtelen írta...

Én olvastam mind a 13-t:) Remélem nem egyedül az országban:)
Zseniális, bár az utolsón érezhető, hogy inkább csak egy vázlat, hiszen az öreg Merle mester halála közbe szólt, de véleméynem szerint abból még leglább 2 kötet készülhetet volna.
Szóval az egyik legfabóbb könyvsorozat, amit olvastam

Unknown írta...

Én éppen a libben a szoknyát olvasom, és még mindig érzem az alkotó lendületet a meseszövésben. Fantasztijus.

Daniella írta...

Bocs, csak most vettem észre a megjegyzéseiket. Én leraggadtam itt, de nagyon remélem, hogy előbb-útobb én is elolvasom mind a 13-at.
Köszi nagyon a kommenteket!

AttilaBal írta...

Én olvastam mind a 13-at.
Főiskolás koromban 3 év alatt. Plusz az utóbbi években az utolsó-t. Szinte biztosan állíthatom, a kedvenc regényeim :)

Nagy vágyam, hogy 1x az összes ott sorakozzon a polcomon...

Daniella írta...

nekem is már csak négy van hátra... nagyon tetszik!

Ventrue írta...

Hali!

Már egy párszor olvastam...:D Most kezdtem,előröl, jelenleg a Pirkadatnál tartok. A csata Ivry-nél zajlott:-)

És igen, sajnos az utolsó regény nagyon befejezetlen és kidolgozatlan lett, ha jól tudom, az örökös(ök) adatták ki a kéziratból, de azért valamennyire le tudja zárni ezt a fantasztikus történetet.

Daniella írta...

Én még nem haladtam a hátralevő néggyel, nem akarom befejezni...

Unknown írta...

(Kétségkívül a legszexisebb)Én is olvastam mindet, és ott sorakoznak a polcon. Épp Sarlat és Siorac de Périgord képeket csekkoltam a neten. Még nem dolgozom olyan régóta hogy fájjon, hogy nem jut utazásra....de most mindjárt elsírom magam!

Daniella írta...

zsuzska: a tények makacs dolgok!
utazás: jön majd!

Unknown írta...

Én a tizediknél tartok, már 2 éves melóm van benne és nem fogom abbahagyni! Az első 6 tényleg zseniális...

Csicso007 írta...

Én ma fejeztem be a 13-at. Az utolsónak tényleg fura a vége :/ meg a vége felé már kicsit leesek a színnvonal, elég sok ellentmondást ír le az egyes kötetekben a főbb szereplőkről, pl ausztriai anna, vagy richelieu. De azért élvezetes végig. Most az a tervem, hogy előröl az egészet :)