2008. január 25., péntek

Néhány tanács államvizsgázóknak

Tudom, hogy nem kért senki tanácsot tőlem, de azért összefoglalom a tapasztalataimat… (És tudom, hogy kellene egy hasonló lista „néhány tanács államvizsgáztatóknak” címmel is…

1. Ha az államvizsga része a szakdolgozatod védése is, akkor praktikus vizsga előtt a dolgozatodat átolvasnod. Nem fogja magát jól kivenni, ha azt mondod, hogy nem emlékszem, hogy erről vagy arról a témáról írtam-e.
2. Ha a bíráló kérdéseket is csatolt a bírálatához, akkor nagy a valószínűsége, hogy azokat a kérdéseket fel is fogja tenni neked a vizsgán. Valami választ ki kellene gondolnod rájuk.
3. Ha X. Y. egyik regényéről írtad a szakdolgozatodat, akkor biztos, hogy meg fognak kérdezni, hogy az író melyik más műveit ismered. Sose, ismétlen sose valld be, hogy egyiket sem. Vizsga előtt nézd meg, hogy a wikipedia mit ír a szóba jöhető könyvekről és magabiztosan sorold fel a címeket, de nehogy azt mondd, hogy „bár nem olvastam, de tudok róluk beszélni, beszéljek?”! Ha végképp nem tudsz a regénnyel kapcsolatos kérdésre válaszolni, mondd azt, hogy, nagyon régen olvastad, nem emlékszel pontosan.
4. A szaktárgyi vizsgához az előre megadott tételek közül kell húznod. Se ezen a tényen, se a kihúzott tétel címén ne lepődj meg.
5. Jól gondold meg, hogy visszaadsz-e egy tételt, mert kínos lesz, ha a második húzás még rosszabbnak tűnik, mint az első tétel, és ezért a korábbit vissza kell kérned.
6. Azoknál a tételcímeknél, ahol egy költő a téma, biztos, hogy meg fogják kérdezni, hogy melyik versét olvastad. Tudom, hogy ha az ember izgul, bizonyos agyterületeihez nehezebben tud hozzáférni, de öt év angol szak után nagyon kínos, ha egyetlen Shelley vers sem jut eszedbe. (Segítek: Ode to the West Wind egy elég híres verse.)
7. A folyamatos beszéd mindig jó taktika, pláne, ha a témánál maradsz. Nagyon másról nem érdemes beszélni.
8. Ha a vizsgáztató kijavít, sose mondd, hogy nincs igaza, pláne akkor ne, ha valójában igaz van, és te emlékszel rosszul.
9. Sose mondd előre, hogy ez-vagy-az az elmélet három részből áll, amelyek a következők… mert kínos, ha a harmadik dolog nem jut eszedbe.
10. Ha semmi sem jut eszedbe, akkor is próbálj valamit mondani, mert különben nem fogsz tudni átmenni a vizsgán!

5 megjegyzés:

Angiii írta...

Köszi a tippeket!:)

Daniella írta...

Angéla! Lehet, hogy te Shelley verseivel nem sokra fogsz menni! Bár megpróbálhatod...

Angiii írta...

Nem úgy gondoltam!Ezek a tippek megállják a helyüket egy sima vizsgán is.
Jó pihenést!!!Ja és ha lehet beszéljetek Zozoval hogy én is szeretnék elutazni vele,akárhová...:)

Daniella írta...

Angi: Az öcsém ma ott volt a családi bulin. Valami baja van? Majd szólok neki, hogy vigyen el valahová, de abból kiindulva, hogy egyszer azért nem mert érted autóval, hogy legyen a buszon időd latin szavakat tanulnod, nem sok jót remélek...

Ildi írta...

Lenne egy kérdésem így ismeretlenül, ha nem baj:
ELTE?