2007. október 10., szerda

Világkörüli térkép

Múlt héten csináltam magamnak egy flickr albumot. (Nem semmi, tudom.) Fel is töltöttem az első képet rá, Pepe egy rajzát. Erről lesz most szó.

Fontos része én-képemnek, hogy azt gondolom magamról, hogy reálisan látom a gyerekeim jó és rossz tulajdonságait. Hogy nem vagyok elvakult anyuka, aki azt gondolja, hogy az ő gyerekei a legjobbak, legszebbek, legokosabbak. Tudom, hogy Pepe szemtelen, hogy Bakka hisztis és hogy ZK egy ördög (akinek ráadásul állandóan lóg a takony az orrából.)

Mindezek ellenére, most nem tudom véka alá rejteni a véleményemet, hogy a fiam egy zseni, ami persze nem baj, ha ezt a korábbi bejegyzésemet komolyan vesszük. (Vali, nem kell, hogy telefonálj, tudatosult bennem, hogy a fiamat dicsérem; a középső gyerekemről nem írok; a kicsit meg szidom!)

Múlt héten hozta ezt a rajzot. „Mamika rajzoltam egy világkörüli térképet”. Ezt a térképet nem másolta. Fejből rajzolta. És Pepe nem világutazó. Nem ült még repülőn. A földgömböt, amit kaptak, azt pár nap alatt szétszedték, és labdának használták. Nem tudtam, hogy érdeklődik a földrajz iránt. Nyilván persze minden ötéves gyerek tudja, hogy hol van India és, hogy Mexico Közép-Amerikában van. És hogy Kolumbus merről merre hajózott. És hogy van olyan, hogy Szuezi-csatorna. Úgyhogy inkább úgy fogalmazok, hogy ez nagy teljesítmény egy olyan gyerektől, akinek a mamája ma napig nem tudja a Balti Államok fővárosait. Aki nem tudja, hogy melyik Libia és melyik Libanon. Ha a barátaink Máltára utaznak, akkor elő kell vennem a térképet, hogy megnézzem, hol is van a sziget. (Tudom, hogy sziget! Bár, amikor A. megkérdezte: „Málta fővárosa hogy is van angolul?”, kiröhögtem. Magyarul sem tudom.) Vagy lehet, hogy éppen azért vagyok oda annyira, mert olyat tud a gyerekem, amit én nem?

Világkörüli térkép

A képre kattintva olvashatjátok Pepe megjegyzéseit is.

2 megjegyzés:

m+m írta...

Te jó ég, nem semmi ez a gyerek!!! Asszem felköthetjük az alsóneműt! Olivér 4 évesen épp űrhajómániás és persze kérdez - én meg hebegek-habogok! Csak tudnám, miért jártunk vagy 20 évig suliba; úgy érzem, semmi fontos dolgot nem sikerült elsajátítani!!! :) M.

Daniella írta...

Végigmagoltam a 8+4+6+4 évet. Nem sokra emlékszem, mondjuk az utolsó két évet leszámítva. De az valahogy nem érdekli a gyerekeimet...