2007. október 2., kedd

Bruce Willis és én, ja, bocs nem, James Lord és Picasso

A címből talán nem teljesen világos, de most James Lord: Picasso és Dora c. könyvéről lesz szó.

Hol is kezdjem? Talán itt:

Természetesen az én hibám, hogy ez a könyv a polcomon van. Én vettem meg. Az a benyomás alakult ki bennem a címről, hogy Picasso és Dora Maar kapcsolatát fogjuk górcső alá venni. Tévedtem, de nagyon.

Hol is kezdjem? Talán itt:

Emlékeztető saját magam számára: Ha lesz elég szabadidőm, és jobb nem jut eszembe, minthogy semmitmondó és jelentéktelen életemet papírra vessem, majd ki is adassam, akkor majd valami olyan címet fogok adni, hogy Bruce Willis felesége voltam. Alcím: Egy kertvárosi anyuka vallomásai. Bár azt hiszem, hogy közel sem álmodozom annyit Bruce Willisről, mint James Lord Picassóról.

Hol is kezdjem? Talán itt:

Kit érdekel James Lord élete? Hogy ki volt James Lord? Senki híres. Egy amerikai Párizsban. Ki venne meg egy könyvet, amit James Lord írt és az a címe, hogy Vallomásos emlékirat? Nyilván senki. (Gondolom, hogy azért ’vallomásos’ emlékirat, mert bevallja, hogy homoszexuális (Lord és nem Picasso), de ennek a ténynek semmi jelentősége nincsen a könyv szempontjából.)

De itt el is érkezünk a lényeghez:

Ez a könyv nem Picassóról szól. És nem is Dora Maar-ról. És nem a kapcsolatukról. Ez a könyv James Lord életéről szól. 98 százalékban egy kevéssé érdekes szöveg, egy amerikai semmitmondó életéről Franciaországban. Valóban párszor találkozott Picassóval. Dora Maar-hoz talán még barátság is fűzte egy időben. A 300 oldalas mű 100-tól kezd a barátság kibontakozni, addig csupán párszor találkozunk Dorával . De aztán ez a „barátság” is elhal, Dora visszahúzódó életmódja miatt. Picassót a 180. oldalon látja utoljára a szerző. Ennyi az egész, semmi több. Ja igen, Dorával mindig Picassóról beszélgettek. Innen a cím.

Mit tudunk meg Picassóról és Doráról?

Picasso kávét ivott reggelire, amikor James Lord felkereste.
Dorának sok képe volt Picassótól, amelyből lassacskán eladogatott, hogy legyen pénze.
Picasso sosem adott ajándékot Dorának, kivéve egy öngyújtót, amibe belekarcolta Dora arcát.

Az egyetlen kicsit érdekesebbnek tűnő rész a könyv vége felé van. Lord és barátja Münchenben van az 56-os forradalom kitörésekor. Lord elmondása szerint annyira az események hatása alá került, hogy írt egy nyílt levelet Picassónak foglaljon állást és ítélje el a szovjet csapatok magyarországi bevonulását. (Picasso épp a kommunista párt tagja volt, innen a Lord szerinti pikantéria.) Pár nap múlva Picasso nyilatkozott valamit.

Ha valaki ezek után el akarja olvasni a könyvet, szóljon, oda adom neki az én példányomat.

Nincsenek megjegyzések: