2010. május 7., péntek

Olvasónapló: 2010 tavasz

Nincs szándékomban senkit sem megsérteni, de csöppet morcos vagyok.

Amikor elhatároztam, hogy elolvasom a 303 legjobb magyar regényt, azt gondoltam, jó élményt fogok magamnak szerezni. Mert úgy hittem, ezek a regények, ööö, jók lesznek. Bár, most, hogy elolvasom újra a könyv címét, észre kell vennem, hogy nincs benne az, ööö, JÓ szó.

Benedek István Aranyketrecével kezdtem. Szerintem elég gáz ez a könyv és utáltam, hogy szörnyen körkörösen szerkesztett: 500 oldal helyett 200 kellett volna. Amikor elkezdtem egy vasárnapi ebédnél szidni a könyvet Vali rögtön felszisszent, de hiszen ez az apukám kedvenc könyve. Majd az öcsém is közölte, hogy az Ő kedvenc könyve is ez. (És van egy tippem, hogy az apukámé is, de ezt majd akkor válik el, ha jön az emailje.) Mondjuk az öcsémet megértem, mert róla ír Benedek István: „Kezdem a sort Kilincsrázó Ervinnel. Ez a szimpatikus értelmes fiatalember szépen induló karrierjét kénytelen volt derékba törni elhatalmasodó kényszerei miatt. Az a kényszerképzet gyötri, hogy talán nem csukta be az ajtót. Természetesen tudja, hogy becsukta, de ez nem segít rajta. Hónapokig járt hozzám kezelésre, nem derült ki semmiféle kórokozó gyerekkori sérülés – igaz nem is gyógyult meg. Kezelés után mindig kikísértem s magam csuktam be mögötte az ajtót, mert ez kissé megkönnyítette a távozását.” (pp. 394-395).

Németh László: Égető Eszter következett. Na ez legalább egy pontosan szerkesztett regény, csak vontatott és unalmas.

Zilahy Lajos: Halálos tavasz. Annyira felejthető, hogy már el is felejtettem.

Simonffy András: Kompország katonái. Nem is tudom, mit vártam, hiszen benne van a katona a címben, de azért ennyi katonára ÉS csak katonára nem számítottam. Végül is nem lett volna rossz, ha egy csöppet is érdekelne a második világháború körüli aprómunka. (Jellemző, hogy egy zseniális rész van, szerintem, a könyvben, ahol az anyukája háborús naplóját idézte a szerző. Na azt elolvasgattam volna akárhány oldalon át. Ja, a Tartsay Vilmos rész is érdekes volt, de ez teljesen személyes okokból. Szia, NoNo!)

Passuth László: Ravennában temetik Rómát. Baljós sejtésem beigazolódott: Egy unalmas történelmi regény. Egy ideig írtam a különböző kószáló népek jellemzéseit, de a turcilingek és herulok után leálltam. Nem érdekel, na.

Czakó Gábor: Iskolavár. BLA.

Németh László: Iszony. Ahogy NL írja: „Az Iszony-t, kis túlzással úgy húzták ki belőlem”. Miattam nem kellett volna…

Percileg Kemény Zsigmond Zord idők című regényét olvasom. Lehet, hogy bele fogok dögleni, annyira nehézkesen haladunk az író meg én. Felmerül a kérdés, miért nem dobom a sutba. Sajnos nem úgy van huzalozva az agyam, hogy egy elkezdett könyvet félbe tudjak hagyni. Mondjuk, sírnom kell a gondolatra, hogy még két Kemény regény hátra van.

Hülye a terv, na…

16 megjegyzés:

honfiviki írta...

Abszolút megértelek, de a huzalozáson állíts! Én lazán dobom a könyvet, ha nem tetszik. És ez az első néhány oldalon el is dől.

Most Füst Milán: A feleségem története-t olvasom.
Már az első bekezdésnél imádtam:

" Hogy a feleségem megcsal, régen sejtettem. De hogy evvel... Hat láb és egy hüvelyk magas ember vagyok s kétszáztíz font, tehát valóságos óriás, ahogy mondani szokták, ha ráköpök erre, meghal."

enigma írta...

így ismeretlenül...egy nem szerencsés beköszönés...az Aranyketrec nekem is tetszett...:)...kitörölsz a rendszeresek közül? :)

arabeszk írta...

A Halálos tavasz király! Nézd meg filmen - "letehetetlen". Igaz, hogy a múltkor anyukámmal sírva röhögtük végig a Filmmúzeumon, de ki nem hagytam volna belőle egy percet sem.

:) írta...

Somogyváry Gyula: Virágzik a mandula regénye benne van a 303 között? Na, az a könyv az, ami a jó regény fogalmát kimeríti.

tintarajta írta...

BLA mit jelent?

Névtelen írta...

Ha valaha készülne lista a 303 legrosszabb magyar regényről, én szorgalmaznám Déry Tibor : A kiközösítő című művét... -igaz, nem kérdezte senki.
A Te írásaidat viszont örömmel olvasnám könyv formájában is. ...és ha jól emlékszem, nem vagyok ezzel egyedül!
Varga Kata

Névtelen írta...

A BLA engem is érdekelne. Mit jelent?
a

zsuzsi írta...

Daniella, a vállalásért elismerő füttyentés.

Én értem a huzalozást, én is nehezen teszek le könyvet, bármilyen nyögvenyelős is. Életemben talán 8-10 ilyen könyv lehetett. 50-60 oldalt minimum megszavazok neki, és ha akkor még mindig szenvedek, akkor nagyritkán abbahagyom.

Nekem inkább olyan élményeim voltak mostanában, hogy hajdan nagy-kedvencem-könyv újraolvasva poros, avítt, unalmas. Jópár ilyenbe belefutottam az elmúlt években, és igazából nem értem. Én öregedtem meg, vagy ők? :)

Piszke írta...

Passuthnak minden könyve ilyen. Akkor bírtam kettőt végigolvasni, mikor nyaraláskor nem vittem mást magammal...
Az Égető Eszter ezekhez képest izgalmas volt, nekem tetszett :)
És végigszenvedek minden rossz választást, mert reménykedem, hátha jobb lesz, ha lapozok...

Névtelen írta...

BLA=blabla (?)

martine írta...

A lista alapján még több kemény regény is hátra van :))))))

kikocs írta...

én is belevágtam, és hasonlóan jártam. Vagyis háromba belekezdtem, de egyiket sem voltam képes folytatni. Így annak ellenére, hogy nap nem nagyon mehetett le anélkül, hogy olvassak, most már vagy két hónapja nem olvasok. Mert ezeket kezdtem el :)
Amiket viszont az elhatározásig olvastam, azok tetszettek. Az Égető Eszter is :)
Ha így haladok, az elkövetkezendő 31 évben sem fogok 29 könyvnél többet elolvasni a listából, maradok műveletlen... :)

Lina írta...

Érdekes, kinek mi a jó könyv. Nekem az Iszony az egyik kedvencem, mert hihetelenül pontosan írja le, hogyan lehet iszonyodni egy embertől. Sarkadi novellát viszont ne olvass. Én egyszer véletlenül azt vittem nyaralásra. Azt hiszem, ezért még lesz néhány alkalmam egy pszichológusnál, mert még mindig feláll tőle a szőr a hátamon...

Kató írta...

Németh László jöhet minden mennyiségben. Passuthnak 8, azaz nyolc (!) könyvét voltam kénytelen a nagynéném szekrényének tetejéről kiolvasni egy kéthetes balatoni nyaraláson, mert nem volt más a házban a vetőmagárjegyzéken kívül. (Azzal kezdtem, de nem tartott ki.) Engem vallatni lehetne vele. Kemény - hát izé, úgy látszik, vonzódom az unalmas regényekhez, lásd Németh. A Halálos tavasz vérciki, a nagymamámat sokat húztam vele. De ha végigolvasod mind a 303-at, nagyon tájékozott leszel.
(Szerintem a rémesebbekből elég pár randomizált oldal is...)

Daniella írta...

plim & Kató: Németh László Irgalom regényét kifejezetten szerettem! Ahhoz képest ez a másik kettő csalódás volt...

Ízbolygó írta...

@Piszke! Passuth, maga a bünti:-)))
De hogy cseszhetted el ennyire, hogy nyomban kettőt is vittél nyaralni???:-)))

Amúgy én is rosszul vagyok huzalozva... nagyon-nagyon-nagyon kevés olyan volt, amit félbehagytam.