2008. október 1., szerda

Prevenar

Úgy múlt el a tavasz és nyár, hogy a gyerekek nem voltak betegek. Folyamatosan kb. 5 hónapig. Nem hittem a szerencsémnek. Hogy nem kell egyetlen egy hétvégi programot lemondanunk vagy nyaralást eltolnunk, mert beteg valamelyik gyerek? Nem hittem el!

Most azonban újra kezdtünk. Jó, nem betegek. Csak állandóan folyik az orruk. És „Mamika mintha picit fájna a torkom”. És köhögnek, mint a nyugdíjas láncdohányosok.

Azt gondoltam, hogy így nem mehet tovább. Prevenar lesz a megoldás. Beadjuk az oltást nekik. És soha többet nem lesznek betegek. Kaptak már néhány oltást a kötelező protokollon kívül, nem lesz semmi bajuk.

Első lépésként a helyettesítő gyerekorvossal konzultáltunk. Ő nagyon jó ötletnek tartotta a dolgot. Csak azért nem oltattam be a helyszínen a gyerekeket, mert nekem kellett volna megvenni az oltást. És az, ha jók az információim, 16000 forint. Darabonként és gyerekekként. A jó hír, hogy 2 éven felül 1 oltás elég. Így 48000 forintból meg is úsztuk volna a bulit. Ennyi pénzt viszont fizikailag képtelen vagyok „együltő” helyembe elkölteni a gyerekekre. Még ha az is az eredmény, hogy soha többet nem folyik az orruk. Mert fukar vagyok. És ennyi pénzből jó sok zsebkendő kijön.

Így második lépésként felhívtam az apukámat. Egész életében oltóanyagokkal foglalkozott, majd ő irányt mutat. Mivel a biológiai ismereteim elég hiányosak, így rögtön leragadtunk a vírus és baktérium közötti különbség elemzésén. Hogy melyik mit okoz. És mitől véd az oltás. És mit szedhet össze a gyerek az iskolában-óvodában. Ez már kellőképpen összezavart.

Ilyenkor visszavedlek hároméves gyerekké. Adjon valaki pontos utasítást, amit végrehajthatok, csak ne kelljen gondolkoznom. Rendben. Az apukám utánanéz a dolognak. Két anyagot küldött. Az egyik egy gyerekorvosoknak készült pár oldalas jelentés az oltásról. A másik meg arról szólt, hogy Angliában bevezették kötelező oltásként a prevenart. Majd ezt tette hozzá: „A vakcináról minden jót írnak, de igazából nincs egy nagy felmerés itthon a hatásáról a tüdőgyulladásoktól (invázív fertőzésként írnak róla) eltekintve. Nem tudom igazan eldönteni a kérdést, de úgy tűnik a vakcina nem árthat. Persze minden beavatkozásnak van egy minimális kockázata.”

Rendben. Akkor mit is csináljak? Részlet az apukám második leveléből:

„Igazából azt hiszem ez a vakcinát az idős embereknek fejlesztettek ki, mert nagyon sokuk az influenzajárványok után szövődményként tüdőgyulladást kaptak. A dél-afrikai nagyon mély bányákban dolgozókat is oltottak, mert úgy találtak, hogy ők egy különösen veszélyeztetett csoportot jelentenek. Évekkel később kezdtek a 2 éven aluliakat oltani, főleg Skandináviában, de talán meg hasznos lehet később is. Az egyetlen pozitívum, hogy ez a vakcina nagy tisztaságú és így alig tapasztaltak mellékhatást.”

Nos. Lehet, hogy mégsem a prevenar-ra van szükségem.

Hanem egy teherautónyi zsebkenőre. De talán valami csodaszer jó lenne. Ami meggátolná, hogy a gyerekek orrából jöjjön a trutyi. Mert attól undorodom.

Orr-dugó?

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Liv (Zimonyi) nagyon jól összeszedte a Prevenarról itt:
http://www.zimonyi.hu/?p=588

Homeopátia? nekünk az vált be. Egy kört megér....

malyvacsiga írta...

Ó, Pranté megelőzött, én is ezt akartam belinkelni.

Melinda írta...

hihi, én is Livet akartam linkelni

arabeszk írta...

Mintha tegnap valami olyasmi jutott volna el hozzám a háttértévéből, hogy jan. 1-től ingyenes, de mintha csak a 2 éven aluliaknak. Azért utánanézhetsz.

Daniella írta...

Köszi mindent!

Kata írta...

2 év alatt valóban ingyenes, a mi Emmánknál is épp a napokban merült fel a kérdés, de családilag úgy döntöttünk, nem kérünk belőle ...

Daniella írta...

én sem adatom be egyelőre.