2010. január 8., péntek

A terv II.

Csak azzal tudok védekezni, hogy nem voltak ma itthon a gyerekek délután és én unatkoztam. Igazából a survey kutatásról kellett volna egy 8000 szavas könyvfejezeten dolgoznom, de azt untam. Illetve nem is tudom, hogy a survey-ről írtam-e, mert annak ellenére, hogy van egy survey statisztikus diplomám, kicsit bizonytalan vagyok, mi is az a survey. Amikor a barátnőmet (ugyanott végzett, mint én, sőt a pályát sem hagyta el annyira, mint én) egy óvatlan pillanatban megkérdeztem, válaszként bizonytalankodott ő is egy kicsit, de aztán konszenzusos megoldásként a „nagymintás kérdőíves kutatást” hoztuk ki definíciónak. Szóval ebben a szellemben írom az írnivalómat, remélem nem tévedtünk nagyot.

Szóval unatkoztam, így munka helyett közben átnéztem a listát. Alaposan. Mert időm, mint a tenger. És felmerült bennem az az elméleti probléma, hogy ha a 303 legjobb magyar regényről van szó, akkor az utolsó sorban, miért nem három regény van? (Illetve négy, mert van egy polc, ahol csak négy borító van.)

Úgy tűnik, mégis csak meg kell vennem az eredeti listát.

És hogy Örkény István: Tóték miért van kétszer?

Biztos, ami biztos alapon újra átszámoltam, melyek azok a regények, amelyekről biztos tudom, hogy olvastam. A szám szerda óta 88-ról 81-re csökkent. Azért büszke vagyok magamra, hogy majdnem kétszer annyit olvastam, mint ahányat tippeltem. Persze azt is hozzá kell tennem, hogy megdöbbentett, hány író van, aki 1) magyar; 2) van legalább egy jó regénye; 3) soha nem hallottam a nevét…

Mindenesetre, hogy ne vesztegessem az időmet, elkezdtem olvasni Déry Tibor Befejezetlen mondatát, amelyet a Jézuskától kaptam.

Mert egybevágnak a terveink…

16 megjegyzés:

Kiddy írta...

12. És szinte mind kötelező olvasmány volt. Elbújok. =S
Viszont tökjó az az oldal. Köszi!

szuperapu írta...

1. Hát már mindenki molyol?? ;)
2. A húgom másodéves szociálpedagógusként megkérdezett egy végzőst, hogy mit is csinál az aki megszerzi a diplomát. A válsz: hát szeretgeti az embereket... :DD

(3. Nézem a listát.)

Márti írta...

Hm...Szuperapu, jót nevettem, mert én is szocpeden végeztem, már egy jó ideje, és amikor kezdtem az első kérdésem ez volt a csoportvezetőtől:)ő egy könyvet ajánlott:D

Nekem tetszik ez a 303, de mire kiolvasom, addigra biztos megnő a számuk.

Daniella írta...

Szeresd a számokat? akkor az én mottóm?
Igen, molyolok!!!

Daniella írta...

Kiddy: Nem kell! Már öreg vagyok, az évek alatt szépen felgyűlt...

Kiddy írta...

=) Tudom, nem ment fel, de én újak helyett a régieket olvasom újra, nem is egyszer. Nem azért, mert arra számítok, hogy más lesz a gyilkos, csak rettentő mód nosztalgikus vagyok. =)
Viszont megvolt Harry Potter 1-7, meg egy csomó Stephen King. Tudom, tudom, tömegponyva, de hát Istenem... =D

ÉS MI AZ, HOGY ÖREG VAGY?! EZ AZ ÉN SZÖVEGEM! XD

wildshyccu írta...

Két hét múlva megyek államvizsgázni szocpedesként, ha már szóba került, amúgy meg a könyvek a legjobb dolgok a világon!!!

Márti írta...

:) drukk a vizsgához:)

egyébként az éjszaka agyaltam ezen a 303 regényen és a hozzáfűzött szövegen.
"303 magyar regény, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz" - akkor ezek szerint ha elolvasom, meghalok?:D

Acsarka írta...

Totékon én már akkor röhögök ha rágondolok. Bár lehet deviánsnak tűnök ettöl:-)

borsolany írta...

Uuuuh, 81, az nem semmi!!! Oriasi gratula Daniella. Atszamoltam a sajatjaimat - 49 lett. Tobbre szamitottam. :( Jo lenne ezt a kihivast egyutt csinalni, es talan meg is oszthatnank egymassal, ki mit gondolt egy-egy konyvrol. Vagy mittudomen. :)

Zsuzsi írta...

28. Ès én azt gondoltam, több lesz. Pironkodom - és Twilight-ot olvasok éjjel-nappal. A negyediknek németül fogok nekivágni, nem bírom ki júniusig, mire lefordítják. (Most a 11 évesre várok, hogy végre -másodszor is - kiolvassa)

martine írta...

Csak megnéztem végre a listát, soknak már a borítóját meglátni is imádom :) 89-et olvastam, de nem lehet túl nagy arcom, mert cserébe van, amiről még csak nem is hallottam. Ciki... az viszont igaz, hogy olvastam ezeken kívül másokat is, olyanokat is, ami az én listámról semmiképp nem hiányozhatnának.

Aloha írta...

Ha az Egri csillagokat tizenkétszer olvastam, az ugye tizenkettőnek számít? %)
Az a bajom ezzel a listával, hogy amelyik könyveket olvastam, azok 90%-ától konkrétan hányingerem volt. Pl. egy Légy jó mindhalálig szerintem tökéletesen alkalmas arra, hogy örökre elvegye a gyerek kedvét az olvasástól.

arabeszk írta...

Még nem tudtam eredményre jutni, mert nem tudom, az számít-e, ha TUDOM, HOGY OLVASTAM, de már foglalmam sincs miről szólt. Szerintem igen, mert ha nem emlékszem, akkor szar volt a könyv. Szerintetek?

arabeszk írta...

És még egy nagyon fontos megjegyzés: Nagy Lajos Kiskunhalomn című regénye (szociográfiája) Apostagról szól, pontosabban Apostagon keresztül írja le egy korabeli alföldi falu viszonyait. Gondolom ezzel a könyvvel kezded a teljesítést...

Daniella írta...

arabeszk: azt én annak vettem, hogy olvastam. Ilyen a Béka segge alatt. Tudom, hogy kitől kaptam a könyvet, tudom, hogy angolul olvastam, tudom, hogy hol. De a történetre nem emlékszem, sőt, amikor most újra elolvastam, hogy miről szólt, nem is rémlett...
Kiskunhalomt nem mertem nem elolvasni... Mondjuk megérte, jó könyv.