2010. január 15., péntek

Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán: A test angyala

Két Déry közé csúszott be Parti Nagy Lajos, illetve nem is két Déry közé, hanem a Befejezetlen mondat 1-2 közé. Mert elég volt a sok drámából.

És nem is csalódtam, mert A test angyala egy nagyon vicces kis könyvecske. És szerelmi történet. És mi más is kellhet az élethez, mint egy jó szerelmi történet? Nem is értem, hogyan lehet, hogy ez az első Parti Nagy regény, amit olvasok.

Ajánlom mindenkinek, mert ilyen mondatok vannak benne:

„Sajnos néhány futó „alkalom” után ráébredtek, hogy érdeklődési körük a szükségesnél jobban eltér, valamit Bártfay Zsolt szeretné „komolyabbá” tenné a kapcsolatot nem jó irányban. Horibile tolakodástól sem riad vissza kissé. Egy ilyen alkalommal a leány fájón tudtára adta a másiknak, hogy váljunk el csendben! A fiú belenyugvóan sóhajtott, s nem emelt akadályt…”

„Hogyne természetesen, hiszen csak 19-re megyek kondicionáló AErobic-ra, Csanády utcába, 7 szám alá.”

„Az élet mindenre meghozza a megoldást, csak a csüggedésre nem!”

„Ködös és szelesre fordult az őszi reggel időjárása, a Váci utcában egymás után hullott le az avar, mely az elmúlás jele, és a Gerbaud elhagyott teraszán sem ült senki más, csak a Múlt…”

„Edina ekkor zokogásba törve ki-kirohant az ajtón. Táskáját és egyéb holmiját is alig vette magához. A fiú letaglózottan szaladt volna utána, de bottal úgysem érte volna utól, ezért inkább ágyban maradt, és leírhatatlan lelki konfliktust élt át egész este villanyoltásig.”

Ha nem áll össze a kép, akkor még ennyi segítséget adok:

1990-ben a Jelenkor folyóiratban egy ismeretlen szerző, Sárbogárdi Jolán A test angyala címmel közölte kisregényét, amelyhez Balassa Péter írt kommentárt. Rövid időn belül kiderült, hogy Sárbogárdi Jolán maszkja a prózaíró Parti Nagy Lajost rejti. A kisregény naiv, dilettáns hangvétele elsöprő erejű nyelvi humorral társult. Nem véletlen, hogy az 1997-es átírt, első kiadás óta háromszor jelent meg önálló kötetként, illetve Sárbogárdi Jolán alakja az Ibusár című drámába is bekerült.

Olvassátok el!

11 megjegyzés:

lucillaposta írta...

Zseniális könyv :-) Az Ibusár pedig zseniális színmű, méltó "folytatás".

noiannája írta...

nézzétek meg a Jó gyerekek képeskönyvét az örkény színházban. ő fordította. fergeteges.

Daniella írta...

Lucilla: És még milyen zseniális írókat titkolsz előttem?
Anna: Köszi a tippet!!

Unknown írta...

PNL tenyleg nagyon szuper, a Test angyala nekem is nagyon bejott. A masik abszolut kedvencem tole a Hosom tere. Ha Jolan bejott, akkor azt is mindenkepp olvasd el.

De uristen Daniella, te milyen tempoban olvasol?!? Szueprgyorsnak tunsz. En meg itt irigykedek :)

Anais írta...

Igen-igen! A Hősöm tere is nagyon ott van tőle! Olvasd el Daniella:) tetszeni fog.

Névtelen írta...

És akkor A pecsenyehattyú és más meséket sem szabad kihagyni!

lucillaposta írta...

Nem hiszem, hogy tudnék neked újat mondani, főként amilyen tempóban mostanság olvasni tudok, elmegy mellettem a kortárs irodalom :-) (Viszont ha már nyelvi lelemény, PNL egyik utódjának tartják Varró Danit, őt én nagyon bírom.)

Olga írta...

Ajánlat: Hamvai Kornél: A prikolics utolsó élete.

tintarajta írta...

"Margittai Edina még sosem volt egymáséi..."

Daniella írta...

pipi: igen, ezen is röhögtem nagyon!

zsuzska írta...

Es a legrosszabb, amikor raismerek mondatokra. (es csak imadkozom, hogy nem azert, mert EN hasznalom oket...) (Carlos Ruiz Zafont kell olvasni, mert az jo. Nem vidam, de jo)