2011. február 7., hétfő

A PECH

Ezt most tényleg nem értem!

És valóban nem értem. Nemcsak megjátszom a naivat.

Ott tartottunk, hogy pár éve A. papája befizetett a fia nevében (nem helyette!) egy nagyon nagy összegű illetéktételt, amit a fiacskája pár évvel ezelőtt elfelejtett bevallani.

Így évek óta erősen pluszban van A. számlája az adóhivatalnál.

Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy évek óta nem hívták be adategyeztetésre, pedig előtte minden évben édesen ment a szexi kis papírjaival…

A hátránya, hogy évek óta szorongunk, hogy nem baj-e ez. Illetve, csak én szorongok, mert a szorongás az én feladatom a családban. És nagyon jól is csinálom. (Bár, mint tudjuk, távol áll tőlem a dicsekvés.)

A másik szál, hogy, mint ahogy részletesen írtam róla, tavaly eladtuk a cipődoboz méretű házunkat és vettünk egy nagyobbat.

Aki már vett lakást vagy házat, azt tudhatja, hogy az ügynek van illeték vonzata. És bár az újból le lehet vonni a régi árát, de még így is sok-sok pénzt kell fizetnünk az APEH-nek.

Na most, A. úgy gondolta, hogy az APEH számláján lévő plusz pénzt, ami egyébként valamivel kevesebb, mint amit kellene fizetnünk, azt majd felhasználjuk erre a célra.

Be is ment a helyi fiókba. Ezt nem részletezem, mert nem akarom sokat ismételni magamat, a lényeg a lényeg, hogy nagy örömmel jött haza, hogy sínen van a dolog.

És nagyon megkönnyebbültünk.

Pár hétre aztán jött egy levél a központból, amiből arra következtettünk, hogy még sincs minden a sínen, mert oda is behívták A.-t.

Oda is bement.

Ott is sínre tette a dolgokat. Ami azt jelentette, hogy a pluszként jelenlévő befizetésből kifizette az ő illeték részét, majd mivel nem lehetett az én számlámra közvetlenül átutaltatni a maradék pénzt, így azt visszautaltatta magának. Hogy majd abból befizetjük az én illeték részemet. És a fennmaradó összegre, ami még mindig több havi fizetésemet teszi ki, majd kérünk részletfizetést.

Én már azon is fennakadtam, hogy miért nem tud az APEH egyik számlájáról a másikra egy gombnyomásnyival utalni, de nem tud. Ez mondjuk, A.-t először nem idegesítette, de amikor azért kezdtem szekálni, hogy ha megjön a pénz, akkor biztos el fogja szórni, ahelyett, hogy az én részemet is befizetné, és akkor én mehetek az adósok börtönében, már ő is értette, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban is meg lehetett volna oldani a dolgot. Mert, hogy is mondjam, nem talált viccesnek a férjem…

Megjött a pénz. A. rögtön (és pánikszerűen) átutalta az én APEH-számlámra. Majd rögtön megírta a kérelmet, hogy a fennmaradó egyharmadnyi részre részletfizetést kérjen a számomra. MERT ILYEN RENDES A FÉRJEM.

Lassan a végére érünk, mert múlt héten megjött az APEH-től a válaszlevél.

Biztos beleegyeztek a részletfizetésbe, mondta az optimista férjem.

Hahahaha.

Először is nem is egy levél jött, hanem kettő.

Az első levélben tudomásomra hozzák, hogy a fizetési kedvezményem kérelmének ügyének határidejét meghosszabbították. A második levél 11 oldal. Ami a kérelmem elbírálásához szükséges adatlapot tartalmazza. 5 oldal rizsa. 6 oldal meg egy nagyon alapos kérdőív, ahol a jövedelmi viszonyaimról kell NAGYON részletesen beszámolnom. Hogy az alapján megítéljék, jogos vagyok-e a részletfizetésre.

És itt jön a kérdésem: Nem lehetett volna egy egyszerű képeslappal válaszolni? Amin ennyi állt volna: Kedves, Daniella, örülünk, hogy az összes kétharmadát rögtön befizette, a többit is várjuk. Szeretettel… stb… Miután egy gombnyomással meggyőződtek arról, hogy nincsenek vállalkozásaim és a egyhavi fizetésem… lásd fent… És örülhettek volna a nevemben is, hogy találtam egy balekot, aki eltart engem és a három gyerekemet.

Na most, két dologban azért biztosak lehetünk. A pénzügyi asszisztensem férjem, nem fogja kitölteni a kérdőívet. Hogy, én miért nem? HAHAHA. És a másik, hogy be fogjuk fizetni az illeték hátralévő részét is… Valamikor...

9 megjegyzés:

gneke írta...

No ezt most én sem értem. Miért kell külön papíron részletezned a pénzügyi helyzeted? Az adópapír nem elég egyértelmű? Vagy az apeh számára az nem elég világos...akkor mégiscsak értem.

á írta...

nekem egy írásos kérelemre adtak részletfizetési kedvezményt ugyanilyen ügyben, igaz ez 4 éve volt, szóval lehet, hogy ekkorát fordult a világ, de én meg ezt nem értem.


egyébként ők nem ügyintézők, hanem ügybonyolítók, csak valahol elírták a beosztásukat.

martine írta...

De bemenni az APEH-hoz ÖNKÉNT, kétszer is, az nem olyan, mint meghúzkodni az alvó oroszlán (vagy hatalmas génmódosított patkány?) bajszát, majd mikor erre nem ébred fel, megcsiklandozni még a hónalját is??????

Névtelen írta...

Nekem pont most volt ilyen. elvileg nem kell kitölteni a kérdőívet, ha leírod nekik egy baromi részletes levélben, hogy havi kereset ennyi, havi kiadás ennyi, (számlákkal igazolva)és ebből következik, hogy nem tudod egy összegben kifizetn ezért kéred a részletfizetést. remélem sikerül :)

Névtelen írta...

Már nem is APEH a neve, hanem Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Rövidítve: Nemzeti AVH.

Magdaléha írta...

Kedves Daniella!
Ha jól tudom a kérelem is pénzbe kerül. Egy apehos ismerős javaslatára mi nem kérelmeztünk semmit, csak szépen több részletben elutaltuk az illetéket. Majd amikor következő évben van az adóbevallás kifizetjük /elvileg ez most lesz/ a kamatot, ami természetesen nem lesz annyi, mint a kérelem... Mit szólna ehhez a pénzügyi asszisztens férjurad?
üdv: M

spárga írta...

A kérelem illetéke (díja) 2.200.- Ft,a késedelmi kamat pedig a jegybanki alapkamat kétszerese. Szerintem nem arányos a kettő. Ezenkívül az adófolyószámlán lévő tartozásokról évente egyszer értesít a hatóság, érdemes megkérdezni, mennyi a tartozás egy adott napon, és annyit befizetni, mert a fennmaradó 200 Ft is kamatozni fog.

Daniella írta...

martine: a férjem sokkal rosszabbhoz van szokva, mint az apeh! VELEM ÉL 15 éve.
névtelen, re nemzeti AVH, igen, láttam a feladón ezt, de nem esett le...

Viv írta...

Velem egy hat éve, egyszer megtekintett lakás nem létező illetékét akarták befizettetni, és fél évnyi levelezésembe és személyes megjelenésembe került, mire felfogták a tulajdoni lapon levő írást, hogy soha életemben nem volt az enyém az a lakás. :)Az elején részletfizetést akartak adni, aztán törölték a nem létező illetéket, aztán azt írták, hogy valóban nem tartozom, de mivel fél évvel elhúzódott az ügy, és nem fizettem be a megadott időben a nem létező tartozásomat, a kamatot fizessem be a meg nem vett, és nulla illetékkel rendelkező lakás után. A végére már nagyon jó viszonyba kerültem az ügyintézőkkel. :)