2010. március 2., kedd

Környezetismeret

Nem akarok a tárgyra panaszkodni, nekem dögunalomnak tűnik a könyv alapján. Nyilván a tanár sokat tehet hozzá. És úgy vélem, hogy sok gyerek már túllépett azokon a dolgokon, amit környezetismeret tárgyból tanulnak. De tök mindegy, mert Pepének torna-matek-környezet a szentháromsága. Ha szereti, én nem veszem el a kedvét…

Most csak a környezet házi feladatról lesz szó.

Az elején még nem fogtam gyanút. Pepe kért segítsek neki város-falu-tanya képeket keresni. Füzetbe való ragasztás céljából. Egy újságból közösen vágtuk ki a képeket.

Nyilván nagyon jól sikerülhetett a házi, mert ettől kezdve a fiam nekem delegálta a környezet házi feladatok elvégzését.

Csak lassan esett ez le nekem. De most már biztos, hogy így van.

Elsőként fényképet kellett a háziállatunkról beragasztani a füzetet. Először is azon gondolkodtam el, hogy milyen furcsa, mert nem kaptam meg azt az emlékeztetőt, hogy minden gyereknek kell háziállat. Aztán hálát adtam a madarakért. Aztán kiderült, hogy nincs róluk fénykép. Aztán kiderült, hogy nincs színes festékpatron a nyomtatómban. Aztán kiderült, hogy az apósomnak nem jó a nyomtatója. Aztán kiderült, hogy a férjem nem tud nyomtatót installálni. És amikor minden sínen volt és a kép is kész volt, kiderült, hogy a madarak mégsem jó kép. Inkább macskás képet szeretne a fiam. DE EZT IS ELINTÉZTEM!

Valószínű ezen a ponton bíztam el magamat, mert múlt héten kaptam egy kisegyest környezetből. MERT ELFELEJTETTEM HÁZIÁLLAT KÉPET RAGASZTANI A FIAM FÜZETÉBE. Aztán kiderült, hogy nem olyan háziállat kell, hanem baromfiudvarban élő háziállat. És akkor találtam egy kecskés képet. De az nem volt jó, mert olyan baromfiudvarban élő állat kellett, ami baromfi. Újság nem volt. Nyomtatóban még mindig nincs színes patron. Vasárnap este 8 óra volt. Szerencsére aztán találtunk egy elfekvő Húsvéti képeslapot LÚDAKKAL. Aztán kiderült, hogy ez jó. De a kisegyes nem kerül megsemmisítésre az utólagosan benyújtott házi feladat örömére.

És most már résen vagyok. És kérdezgetem a fiamat, hogy mi is a házi feladat. Mert három kisegyes egy nagyegyes. Persze az utolsó pillanatig nem szól soha semmit. Megint vasárnap este közölte a feladatot. Viszont kivételesen könnyen megúsztam: A légy haszna volt a kérdés. Ripsz-ropsz letöltöttem az internet-ről a megoldást. És felolvastam a fiamnak. És elmagyaráztam. És beragasztottam. Remélem fogok mosolygós fejet kapni!

30 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Bocsánat, ordítani tudnék! Micsoda dolog egy másodikosnak olyan házi feladatot adni (majd azt osztályozni), amit egyedül nem képes megcsinálni?! Mi értelme van a szülővel csináltatni a leckét???? Milyen üzenetet hordoz az ilyen házi feladat? Pont azt, amit Pepe le is vett: hogy ezentúl megcsinálhatod helyette. Botrányos, kiborító.
Na, eldugulok.
Kisegyes. Hogy dugja föl magának a kisegyesét az ilyen tanár! Elnézést.
Nyugodtan moderálj ki.

Timi írta...

Tőlem biztos: :)! Bár ezzel a kisegyesedet nem tudom törölni. :)

Daniella írta...

malyvacsiga: tökre szeretjük a tanítónénit. lehet, hogy Pepe kommunikálja rosszul a dolgokat. én azon voltam kibukva, hogy RAJZOLNI miért nem lehet. miért kell kép??? de az is lehet, hogy rajzolni lehet. mert Pepénél egyszerűen nem lehet tudni, és ilyen ügyekben már nem akarom a tanító néniket zargatni, mert néhányszor már megfutatott a fiam. A másik dolog, hogy felsőtagozatban az összes egyenletes házi feladatomat az anyukám csinálta meg. Így azt hiszem a nemzedékek közti elszámolás miatt ez a környezet tényleg engem vár...

martine írta...

:) Majdnem ott tartanak a fiamék is környezetből, ahol Pepéék, nálunk ez néhány hete volt műsoron. Először egy vadon élő állat képét kellett beragasztani. A fiam nem tűr segítséget tanulmányi kérdésekben (öltöztetni viszont szabad még, mert az nem érdekli), úgyhogy a napokkal korábban általa rajzolt macskát ragasztotta be, alá volt írva, hogy "vadmacska". Nézem a füzetét a következő héten, egy "házimacska" kép az utolsó, megszólalásig hasonlít a korábbira... hasonlítana, ha volna korábbi... de csak egy kis ragasztónyomos hely van a vadmacska felirat felett. Így tud a fiam macskát szelídíteni :)

malyvacsiga írta...

Daniella,
tényleg, emlékszem a megfuttatós post-okra. :)
Szerintem is "értékesebb" lenne rajzolni, minden szempontból. Akkor is, ha nem tökéletes az a rajz.
(Lehiggadtam.)

Martine,
macskaszelidítés: hahaha, nagyon jó!!!! :-)

kikocs írta...

Hát, én is biztos sok sok olyan házifeladatot adnék fel az anyukáknak, amitől együtt kell dolgozgatniuk a gyerekükkel. Mert sajnos ez nem mindenkinkél törvényszerű. Legalább csinál valamit közösen a gyerekkel anyuka. Nem csak lerázza, hogy menj, azt írd a leckédet.
De ez most csak malyvacsiga kapcsán jutott eszembe, nem a szereplőkről :)

Egyébként meg remélem meglett a mosolygós fej :)

malyvacsiga írta...

Kikocs, látod, erre nem is gondoltam. Ahova mi járunk, ott ez annyira nem téma, ott a aszülő igencsak be van vonva az iskolai életbe.

:) írta...

Engem ez a kisegyes zavar... mert ez nem a tudást tükrözi, hanem mást.
De azért Mályvacsigának tényleg igaza van( ha úgy van, ahogy Pepe állítja), tényleg, minek olyan házi feladatot adni, amit a gyerek nem tud egyedül megcsinálni? Mi még nem tartunk az iskolánál, de mi van, ha nincsen otthon olyan kép? És nyomtató sincs?
Az meg, hogy az a burkolt cél, hogy a szülő dolgozzon együtt a gyerekkel, és ha van olyan szülő, aki nem fog, akkor ezért a gyerek kap kisegyest???
Lehet, hogy én gondolkodom furán?

Mamazon írta...

hűha (mondom mint másodikos szülő) ismerős szavak, gondolatok . . . mindenesetre a National Kids újság sok mindent megold, de rengeteg mindent nem . . . mi végülis magunk vettük kezünkbe a környezetoktatást, próbálunk ÉLŐ állatokat mutatni városi porontyainknak . . . bár ez sem könnyű . . főleg mikor először érzik, hogy a tehénnek szaga is van :)

Ízbolygó írta...

Kígyófiakáin... ez meg milyen már itt a kisegyesek között:-(

Névtelen írta...

Környezet:
1. Papírgyűjtés előtt érdemes kimenteni az érdekes újságokat.
2. Szorgalmi házi: Tűzgömb Magyarország felett - 2010. február 28.
www.idokep.hu, www.csillagaszat.hu :)

Angela írta...

Bocs már, hogy a kommentelőknek mondom, de:
1. a tanár biztos nem fogja EZT az egyest úgy számítani, mint a dolgozatért kapott jegyet, viszont nagyjából ez az egy érve maradt mostanára, amivel ráveheti a gyerekek nagy részét a leckeírásra.
2. Ne a tanár döntse már el, hogy én mennyit mojoljak a gyerekemmel! Ő majd ad leckét, amit nekem kell kivagdosni... köszi! Ne engem neveljen, ha lehet, hanem a gyereket.

Amúgy ezzel a gyűjtögetéssel én is meghülyülök. Szerencsére csak Ákos tanító nénije sportoltat vele. Viszont ha elfelejti a gyerek (mert ő ráadásul nm is szól!), akkor kap feketét. Az ő feketéje,nem az enyém. Kapok én életemben amúgy is eleget.

Pillanyu írta...

A nagyobbik lányom felső tagozatban többször kapott olyan házi feladatot, hogy nyomtasson ki ezt, meg azt az internetről. Konkrétan nincs nyomtatónk. Sőt! A szomszédainknak sincs. Bevitte pendrive-on a házit. Egyest kapott. Többször is. Bementem a tanárhoz és kérdőre vontam, mire azt a választ kaptam, hogy a 21. században élünk, nehogy már ne legyen nyomtatónk. Ha meg nincs, akkor nyomtattassuk ki pénzért valahol.
Mi van?
Volt egy-két keresetlen szavam a tanárhoz.

:) írta...

Az unokahúgomnak az ilyen egyeseket rendesen beleszámították az év végi jegyébe. Igaz, a szorgalomjegybe is. Elég lett volna csak oda.
Egyszer majdnem ilyen miatt bukott meg....

Angela írta...

mynony: Na, ez a köcsögség.

Névtelen írta...

Hát ezt nem hiszem el...! elviszi pendrive-on, aztán egyest kap. Én pont azon kezdtem el gondolkodni, hogy van ahol számítógép sincs otthon, de még esetleg újságból sem azt a fajtát tartják, amiben állatok szerepelnek, és akkor a gyerek kapjon egyest, mert nem tudott nyomtatni. Mintha nem lehetne olyan feladatot adni, amihez csak egy ceruza, meg a gyerek füzete kell.
Az ilyen tanítónéni mondjon le!
ancsa

Daniella írta...

ancsa! ha a mi tanítónénink lemondanak, akkor magántanuló lesz a gyerek... egyáltalán nem egy tanítónéni fingatónak szántam az írást, hanem viccesnek... a fiam nyelvtan ketteséről akartam ma írni, de ezek után félek, hogy megint szétszeditek a tanító nénit.
egyébként szerintem sem elvárás, hogy mindenhol legyen nyomtató, számítógép, internet...stb... én a rajzolás híve vagyok. sajnos Pepe nem...

Névtelen írta...

én a nyomtató-mániás tanítónénire vagyok igazán pipa:) de egyébként legközelebb titokban fogok utálni mindenkit, aki nem szimpatikusat csinál, eddig bejött:D
gondolom Pepe iskolájában nem olyan sok a halmozottan hátrányos helyzetű, lemorzsolódó gyerek, akkor valószínűleg nem kérnék ennyire a házit, már annak örülnének, ha bemenne a gyerek az iskolába.
tegnap volt egy kis vitám ennek a cikknek a kapcsán:http://index.hu/belfold/2010/03/02/a_fidesz_ujra_bevezetne_a_buktatast/
előhozott belőlem pár dolgot.
megint ancsa

martine írta...

Daniella :) engem érdekel az a vicces történet, hogy hogyan kaptál nyelvtan kettest (gondolom, csak elírás, hogy azt Pepe szerezte volna) És ígérem, nem szedem szét a néniteket, mert még a mieink sincsenek teljesen szétszedve, pedig azok jól megérdemelnék, de tényleg!

Angiii írta...

Kisegyes???Egy házi feladat kihagyásért?Inkább adna plusz leckét, ami miatt a későbbiekben Pepe jobban meggondolná hogy volt-e ház feladat vagy sem...

Angela írta...

Daniella: Azt javaslom, az ilyen cikkeket tényleg hagyd el. Éppen ez a tapasztalatom, hogy ma már az a divat, hogy a tanárokat, és a módszereiket válogatás nélkül őrjöngve bírálják a szülők. Pedig elvileg az a "szerencsétlen" tanár a dolgát teszi. És a lehetőségei igen szűkösek ugyebár, hisz egyetlen megmozdulását is vérfarkas szülők figyelik árgus szemekkel. :-(
Milyen jó, hogy elhagytam a pályát!

Daniella írta...

Doris: Nem fogom cenzúrázni magamat. Úgy gondolom, hogy az én gyerekem és közöm van az oktatásához. És ez a történet az ÉN ÉLMÉNYEM, nem a gyereké, nem a tanáré. Az már másik kérdés, hogy bár megírom a saját blogomon (álnéven), de nem megyek őrjöngeni és panaszkodni hozzájuk, mert TÉNYLEG azt gondolom, hogy teszik a dolgukat. És mondjuk Pepe tanárai még jól is csinálják...

Gabi írta...

Lehet, hogy csak felületesen olvastam és átugrotta a szemem, de: mi is a légy haszna? Erre nagyon kíváncsi lennék.
G

Mackómama írta...

Kedves Szülőtársak,

sajnos tudomásul kell vennünk, az általános iskola első 3 osztályában többnyire a szülő kapja a házi feladatot... és a hiányokat is ha otthon marad valami, és a késések is öregek lelkén száradnak, mert ugye apa még nadrág nélkül, amikor a lurkók az autóról kenik egymásra a sarat... (nem célozgatok, nálunk is!) Ez ilyen. Mi az első gyereknél a második osztály végére nőttünk fel a feladathoz :-) Azóta alig van hiányunk. :-) Mi öregek is fejlődünk :-)

samu írta...

én tanár vagyok, így magunkat, tanárokat, (magamat) szidhatom (kicsúfolhatom), ha kell.
a kisegyes sztem ultra gáz.
életemben nem adtam hf hiányért kisegyest. és mégis, írtak házit, dolgoztak, okosodtak stb.

Daniella írta...

A légy a természet takarítója. Megeszi a szart. Pepe: Igen, valami ilyesmire gondoltam.
Mackómama: Igen, ez nekem is kezd leesni, csak lassan tanulok...

Angela írta...

Daniella: Írtam emilt!

Freemam írta...

Nekem ilyenkor mindig gyomorgörcsöm van......

Van egy átlagos, sokat dolgozó anyuka, apuka, család. Van nagyink, férfi is női is. Dédink is van, 75 éves, alig lát, de szeret!

És lesz majd a hebrencs természetű, amúgy hatalmas szívű, tiszta mosoly és öröm lányom, aki egy-egy ilyen kisegyes miatt vagy megrántja majd a vállát és nem érdekli tovább (pedagógiai öngólnak is nevezhetjük), vagy befordul. Egyik sem jó.....

Van rossz tapasztalatom is, és én is azt vallom, hogy legyen bármilyen remek is a pedagógus, a házit nem a szülő kapja...... Van azért más megoldás is arra, hogy a legközelebbi házi készen legyen!

Angiii írta...

Samu!Pont erre gondoltam!A kisegyes a gáááz.

Alensha írta...

Én úgy gondolom, a gyereket nem az ösztönzi, ha megbüntetik valamiért, amit nem csinál, hanem az, ha megjutalmazzák azért, amit jól csinál. Nem szórakozásból jár az iskolába, akkor legalább hadd élvezze valamennyire.

Mi egyszer magyartanártól kaptunk egyest, mert "hogy lehet olyan család az országban, ahol nincs Petőfi-kép?" (Akkor anya bement elmondani, hogy van ugyan, de ő a könyvből nem fogja kitépni, hogy beragassza a füzetembe... De speciel nekem meg nem is lesz Petőfim könyvben se, mert nem a kedvenc költőm, vajon ha az én gyerekemtől kérik, majd ragasszak be helyette egy Adyt azzal, hogy "javuljon az ízlése, tanárnő"? :)