2010. február 15., hétfő

Alacsonyra tesszük a lécet, de még így is néha leverik…

Nem sok mindent várunk a velünk egy háztartásban élő tárgyaktól.

Elnézzük, hogy a ruhák néha hajba kapnak a gardróbban. Hogy az ablakok nem mosakszanak rendszeresen, ezért sokszor piszkosak. Hogy a könyvek nem állnak szépen sorban. Hogy a képek csáléra ugrándozzák magukat a falon. Hogy a mosógép nem mossa el rendesen a ruhákat. Hogy a mosogatógép… de erről már volt szó. Hogy a zuhany sem öntisztuló. Hogy a vízcsövek kihűtik a vizet, míg a kazánból felér a zuhanyba. És az édes kicsit kazánunktól sem várunk túl sokat. Nyáron meleg vizet kell csinálnia. Télen pedig csak kicsit kell dolgoznia, mert a termosztát 18 fokra van állítva.

Nem mondom, hogy teljesen jól elvagyunk 18 fokon, de míg a földszint és emelet egykörös rendszeren van, addig nem tudjuk magasabbra kapcsolni a fűtést, mert az emeleten 25 fok felett nem lehet megmaradni. (Igen, a termosztát a földszinten van. És nem, nem lehet a kérdést radiátorszabályozással megoldani, mert a gyerekek előszeretettel játszadoznak a szabályzóval…)

Egy dologra kell csak figyelnünk a fűtéssel kapcsolatban: Ha vendégeket várunk, magasabb hőfokra kell állítani a termosztátot. (Bár a rutinosabb versenyzők eleve sípulóverben érkeznek…) Szombaton vendégek jöttek. Ebédre. És vacsoráig maradtak. Miután nem voltak hajlandóak a radiátor mellől elmozdulni, még az ebéd kedvéért sem, feltekertem a termosztátot. 21 fokra. (A. szerint 22-re, de ennek most nincs jelentősége.)

A kazánnak először 18 fokról kellett felfűtenie a lakást 21 (22) fokra, majd tartani az elért meleget. A vendégek kb. délben érkezhettek és este 7-ig maradtak.

A szabályzót azonban már 6-kor visszatekerte A. (Nem, nem azért, hogy a vendégeket hazazavarjuk, hanem, hogy a felső szinten… De ezt már mondtam.)

Fél 8-kor kinyitottam a kádcsapot az emeleten, hogy a gyerekek fürödhessenek. A melegvíz télen kb. 3 perc alatt ér fel a garázsban lévő kazántól. Amikor még negyedóra múlva is jeges volt a víz, kezdtem gyanút fogni.

Nyilván elromlott a kazán.

A. rögtön kiment terepszemlét tartani.

És nem, a kazán nem romlott el.

Csak nagyon kimelegedett szegényke. A félnapos nagy munkában megizzadt. Egész tüzes volt. És mindenféle gombot villogtatott.

Rendesek voltunk, nem kiabáltunk vele, csak kinyitottuk a garázsajtót, hogy le tudjon hűlni.

És ő is rendes volt, mert egy kis pihenés után hajlandó volt melegvizet csinálni nekünk…

9 megjegyzés:

Angela írta...

Nálunk a bojler van lent. A víz a bazi hosszú csövekben hűl ki, aztán mikor fürdünk, addigra ér fel a meleg, mire már hidegben már félig lemosakodtunk. Mondtam már, hogy utálom?

Nora írta...

jól értem, hogy kis híján magatokra gyújtottátok a házat???

Daniella írta...

Doris: ja, ugyanaz, megspékelve annyival, hogy a fürdőszobában igazából nincs fűtés. Frissítő...
nono: csak a garázst!

martine írta...

A termosztát a földszinten van, mint állítólag minden rendes házban. Beállítok 23 fokot (igen, annyit). Lent 20-23 fok van, helyiségtől függően. Fent 13-20 fok van, helyiségtől függően. A 13 az én dolgozószobámat szemelte ki magának. A víz, ha kellően hosszan fürdik az ember, nagyon finom meleg :) Állatira szeretnék 25 fokot, szinte bárhová.

e5 írta...

ez nálunk is így van. kérnénk hozzáértő víz/gáz szerelők kommentjét.
a másik, szerintem van valami összefüggés a hidegtűrés, és a sok gyerek közt (nomád életre fogékonyság ?). nálunk is legendásan hideg van másoknak.

Marcipán és Frutti írta...

Sziasztok!Csak így ismeretlenül.Lehet olyan termosztátot kapni,ami rádiós,nem kell fúrni-vésni hozzá,és abba a szobába teszed,amelyikbe akarod.Nem is horror az ára telán 9ezer pénz körül(sztem a sima sem olcsóbb).Azért kérdezz utána,hogy a garázsból elér-e az emeletre a hzatótávolság,de sztem ez egy járható út.Esetleg!Sok kitartást és meleg,vidám napokat kívánok!Frutti

gneke írta...

Nálunk a pincében a kazán, mire az emeletre felért a víz, vagy akár csak a földszintre is - hát jó sok víz kifolyt. Férjem ötlete: földszinti fürdőszobába bojler, ami igazából csak egy átfolyó tartálynak tekinthető, mintegy pufernek. A melegvizet továbbra is a pincében lévő kazán adja, de a földszinten átfolyik ezen a bojleren, ami ha érzékeli hogy nem elég meleg a víz, akkor ráfűt, de így mégsem villany melegíti a vizet, hanem gáz. Hú, ez hirtelen bonyolultnak hangzik, de működik!
Külső hőszigetelés sokat jelent, nálunk is a fsz-en van a termosztát, de most már tudjuk, hogy rossz helyen, mert a déli fekvésű nappaliban mér.

zsé írta...

amikor múltkor babysittelni voltunk nálatok becsülettel nagyon felöltöztünk. nem volt elég! és döbbenten néztük a meztelenül ugráló gyerekeket, akik állandóan kitakartál magukat, mondván, szörnyen melegük van. ha az a cél, h megerősödjön az immunrendszerük, akkor asszem sikerrel jártatok.

iditta írta...

mi rádiós termosztátot használunk, eddig még sosem volt gond a hatótávolsággal és állati kényelmes, h oda viszem, ahol épp szabályozni szeretném a hőmérsékletet. nagy általánosságban a gyerekszobában van, mert amúgy is az a legkönnyebben kihűlő helyiség. ja, be lehet rajta állítani, h mikor hány fok legyen (pl. reggel 7-kor legyen 20 fok, délben 17, ötkör 20, nyolctól 18, mittomén, ahogy akarod), akár minden napra mást és egy napon belül asszem 6 különböző ciklust. Az ára tényleg nem dráma, mikor mi vettük konkrétan olcsóbb volt, mint a falbafúrós és utólag is könnyű beszerelni, mert cska a kazánból kell kivezetni valami kis izét, amit rákötsz a vevőre (ez ott fekszik a kazán mellett pőrén), az adó meg 2 db ceruzaelemmel egész sokáig húzza, de szól, mielőtt lemerülne. szóval, mindenkinek ajánlom.